KT uređaji

Radio-veze održavane na kratkotalasnom (KT) području su služile za prenos pisanih informacija ručnom telegrafijom (Morzeovom azbukom) ili mašinskom telegrafijom (teleprinterom). Zbog toga su imale naziv radio-telegrafski sistem veza.

Kratkotalasne veze su bile organizovane u tri nivoa. Na I nivou održavane su veze između Saveznog SUP-a i republičkih i pokrajinskih sekretarijata. Veze II nivoa su održavane između republičkih i pokrajinskih sekretarijata i pripadajućih regionalnih organa (MSUP-ZSUP-SUP), dok su veze III nivoa održavane između regionalnih i pripadajućih opštinskih organa (OUP-SM) unutrašnjih poslova.

U Saveznom, republičkim i pokrajinskim sekretarijatima, u stacionarnim centrima se radilo sa uređajima snage 1 kW, dok su mobilni KT centri bili opremljeni uređajima snage 400W i 100W. Regionalni centri su najčešće bili opremljeni uređajima snage 100W, opštinski sa 20-100W, a prenosni uređaji su bili snage 10-30W (najčešće 20W).

Ovde će biti opisani uređaji koji su korišćeni samo (ili najviše) u policiji. Opise drugih uređaja koje je, pored vojske, podjednako koristila i policija, možete pogledati ovde.

 
 
STRANA U IZRADI
 
 
 
 
 
 
Optimizovano za:
1024 x 768, XHTML 1.0 Transitional
© Radista, Beograd, 2008. - 2011.
Sva prava zadržana. Zabranjeno je kopiranje i linkovanje sadržaja sajta Radista.info u celini i u delovima bez odobrenja.